сряда, 21 март 2012 г.

Васил Еленков - ченге!

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ

КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ

НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

--------------------------------------------------------------------------------------

Р Е Ш Е Н И Е № 331/ 20.03.2012 г.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армияизвърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 6 и чл. 21, ал. 2 – ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общностиНационален алианс Обединени Божии църкви. Проверени са 11 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

Р Е Ш И :

установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на:

Три имена

Васил Николов Еленков

Дата на раждане

03.11.1949 г.

Място на раждане

с. Дреновец, обл. Видин

Вербувал го служител

майор Владимир Николов Борисов на 03.06.1988 г., регистриран на 13.06.1988 г.

Ръководил го служител

майор Владимир Николов Борисов; о. р. Веселин Сираков

Структури, в които е осъществявано сътрудничеството

ДС, управление VI-III-II

Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник

агент

Псевдоними

Велев

Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1

Документи от ръководил го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картониобр. 4 – 3 бр.; лично дело IА-34699.

Снемане от действащия оперативен отчет

Публична длъжност или публична дейност

Пълномощник на Националния съвет

Настъпи така очаквания и бленуван от определени "служителски" кръгове в България ден! Денят в който "Комисята по досиетата" издаде решение № 331 с което осветли Васил Николов Еленков като агент на Държавна Сигурност! О, Алилуя, какъв велик ден, отговор на много молитви и надежди!

Лъжеапостолите и техните лакеи самодоволно потриват ръце, бързат да пишат постинги по сайтовети и да организират извънредно "СПЕЦИАЛНО ПРЕДАВАНЕ НА ЖИВО ОТ 20:00 - Агентите-пастори ИЗОБЛИЧЕНИ! Истината за миналото, настоящето и бъдещето на българското евангелско християнство!" А пък други творения на майката природа празнуват очистването на българския евангелизъм от агенти, които вече двадесет години саботират "божието" дело!!!


Пиша този пост до непредубедените наблюдатели, които нито печелят, нито губят от оповестяването на агентите на ДС всред ръководствата на религиозните общности.


Бих искал да обърна внимание на няколко неща:



1. От решение № 331 е видно, че единствените документи въз основа на които е установена принадлежност на Васил Николов Еленков към ДС са: документи от ръководил го щатен служител, регистрационен дневник и картон образец - 4.

2. Комисията не установява наличието на: собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчети от ръководил го щатен служител, нито наличието на молба за унищожаване на работно дело!

3. Според справката, Васил Николов Еленков е вербуван на 13.06.1988г., почти една година преди падането на Комунистическия режим, време в което вече никой не гонеше и не преследваше църквата?!

4. Тези от вас, които следят събитията вероятно ще си спомнят, че преди малко повече от месец, Върховният административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд за отмяна на чл. 25 т. 3 от т.нар. закон за досиетата. Той урежда разкриването на агентите на бившата Държавна сигурност, за които няма други документи в архивите, но присъстват в регистъра с регистрационникартони, въз основа на които се удостоверява принадлежност към ДС.

5. За тези от вас, които биха проявили интерес, ще публикувам и дакумент от досието на Васил Еленков.




11 коментара:

Анонимен каза...

Аз лично нямам никакъв проблем с така изнесените факти, защото познавам п-р Васил Еленков и лично и като наблюдател на участието му в духовните процеси през годините на прехода. Поради късата си памет някои от най-силно викащите бързо забравиха, че по време на кампанията против сектите, благодарение на подкрепата на Васил Еленков изобщо оцеляха и получиха възможност да осъществяват църковната си дейност, която всъщност се оказа предимно изразена в събиране на десятъци и дарения и правене на служения извън България. Сега в шумотевицата около досиетата е лесно такива субекти да се скрият, но май съвсем скоро ще започнат да излизат и справки за някои апостоли - фараони !!!

Анонимен каза...

Браво - който и да си ти,брат или сестра. Радвам се че все още се намират честни и решителни хора които са съхранили паметта си и в точното време и по правилният начин ще припомнят на късо паметните "братя и сестри" какво е направено за тях за да бъдат сега това което са. Рано е да се радвате и да пирувате,скъпи братко или сестро а се молете истината да излезе такава каквато е,а не такава каквата се иска на някои да бъде. Няма нищо покрито,което не ще се открие,и тайно което не ще се узнае - Лука 12:2

bogoizbrania каза...

Благодаря за информацията, но не разбирам, защо за този интересен момент, вербуване през 1988 не ни е казано нищо до сега? Обвиния срещу Еленков имаше от доста време, защо този фак бе премълчаван до този момент?
Благодаря за отговора

bogoizbrania каза...

Снимките на документите са в твърде малък размер, не се чете текста.

tonyelenkov каза...

До богоизбрания:

Обвинения може да е имало, но решетието на "комисията по досиетата" е единственото "доказателство"!

Тези които познават баща ми, биха се съгласили, че самият той остро, а по някога и извън рамките на добрия и християнски тон обвиняваше отпределени хора, за това, че са ченгета. Едва ли би го правил, ако знаеше, че един ден за самия него ще излезне становище, че е ченге!

До колкото познавам баща си, самият той не знаеше, че е "агент"! Не забравяйте, че квалификацията агент се дефинира от така нар. закон за досиетата!

След като излезе решението от комисията, баща ми се опита да оспорва и да установи причини поради, които комисията по досиетата, въз основа на съществуващия закон, го осветляват като агент.

След това, знаете, че тричленен състав на ВАС сезира Конституционния съд за отмяна на чл.25 т. 3 от закона за досиетата. Баща ми, както и всички други хора изпаднали в същата ситуация се надяваха КС да отмени чл.25 т.3, но това не стана! Това се причините за мълчанието!

Бъдете сигурни, че баща ми и хора като него, няма да се спрат поради решение на Българския Конституционен съд! Нашата църква е единсвената евангелска църква в Блгария (до колкото имам информация), която е осъдила държавата в Страсбург!

Анонимен каза...

защо не погледнете че дори и сега се опитват да заблудят обществото. защо не е публикувана цялата справка, от която става видно, че агент Велев не е свален от отчет след 1989 г. и комисията по закон не може да осветли подобна информация сиреч и след промените е бил агент ...

Анонимен каза...

Кой се опитва да заблуждава...
Това че Еленков е предал и благодарение на такива като него е било съхранено протестанството ли. На бас, че не си живял/а през комунизма. На бас, че като прочетеш цялото досие и разбереш, че не е никакъв агент, пак ще има за какво да мрънкаш.

Анонимен каза...

то по делата е казано, че ще ги познаеш.
Еленков плют или не, има доста неща, които е направил, за които само му завиждат. Коментара е излишен.

Анонимен каза...

Абе, хора, когато трябва някой да се покае не му пречете да го стори и не го подкрепяйте в греха му !! Не ставайте съучастници само защото е някой !!! Ние сме СЛУГИ на Бога и като такива не можем да си позволим лъжа и измама да съпътстват живота ни !! Изтрезнейте, моля !!! Защото без да искате ставате съучастници в греха му !! Помогнете на съгрешилия да запази спасението си, а не подклаждате гордостта му и слепотата му !!! Иска се мъдрост от Господа !! Не забравяйте , че Бог е СВЯТ и всяко неподченение пред Святостта Му носи проклятие !! Ако и да е направил някой нещо , той го е направил за Господа !! И какво сега паметник ли да му строим и да се покланяме на идола !! Осъзнайте се !!!

Анонимен каза...

не, няма, но няма да се говори нещо до пръсване, вие мислите ли че всички останали нямат своите кирливи ризи, имат... но. всички сме хора, аз съм против да се плюе по едни, а да не се виждаме себе си. A то цялата кампания, да ме извинявате против Еленков се води по просташки начин.

blagovestina каза...

Напълно излишно е да се говори в "защита" на някой, който видно е бил част от ДС. Всякакви заобиколки и всеки един начин да се замъглят очите на виждащите е смешен поради факта, че именно тази защита е от хората, които са били част от движението, ръководено от човека, на име Еленков.
Безумие също е публикуващите БЕЗ реален поглед над ситуацията да си мислят, че хората, които излагат фактите против Еленков не виждат собствените си грешки...

Всички сме ХОРА и всички грешим. ЧОВЕК обаче, е този, който има смелостта да признае грешките си и да ПРОМЕНИ живота си след това, а не отново да се опитва да залъгва по долни начини.